Wanneer je in het donker de weg op gaat heb je vaak veel minder zicht dan overdag. Ondanks de straatverlichting is het verschil tussen het donker en de felle lichten van bijvoorbeeld tegenliggers behoorlijk groot. Dit zorgt ervoor dat je moeilijk diepte in kunt schatten, waardoor je met een onprettig gevoel in de auto zit. Bovendien is het minder veilig, zowel voor jou en je medepassagiers als voor de andere weggebruikers. Gelukkig is er de night vision bril. Dit is een montuur met gele glazen die er voor zorgt dat jouw zicht altijd optimaal is. Veel mensen hebben een zonnebril in hun auto liggen voor situaties waarin de zon hun zicht hindert. In deze blog leggen we uit waarom daar idealiter ook altijd een nachtzicht bril naast ligt.

Wanneer is een nachtbril nuttig?

De naam van de night vision bril doet het al vermoeden. Je kunt er in het donker beter mee zien. Dit heeft met name betrekking op verkeerssituaties, simpelweg omdat het daarbij heel belangrijk is dat je goed kunt zien. Toch zijn er ook andere situaties waarbij een nachtzicht bril met zijn gele glazen bijzonder nuttig kan zijn. We hebben die situaties voor je op een rijtje gezet.  

Bij nachtblindheid

We zien overdag altijd beter dan ’s nachts, omdat onze ogen nu eenmaal beter werken met veel natuurlijk licht. Wanneer het donker wordt kunnen we gelukkig nog wel zien. Onze ogen wennen langzaam aan de duisternis en zo kunnen we ook midden in de nacht bijvoorbeeld onze eigen handen bekijken. Dat komt omdat er twee soorten cellen in ons netvlies zitten. Kegeltjes en staafjes om precies te zijn. De kegelvormige cellen gebruiken we bij licht en de staafjes gebruiken we in het donker. Bij nachtblindheid werken de kegeltjes prima, maar de staafjes niet. Je ogen proberen dan in het donker over te schakelen van de kegeltjes naar de staafjes, wat logischerwijs niet goed lukt. Een night vision bril zorgt ervoor dat contrasten duidelijker en het zicht scherper worden. Zo kun je ondanks nachtblindheid toch nog redelijk goed zien in het donker. Erg handig voor een avondwandeling, fietstocht of autorit in het donker!

Bij hinderlijk licht

Wanneer je in het donker de weg op gaat kun je weleens last hebben van hinderlijk licht. Denk daarbij aan de koplampen van tegenliggers of lichtreclames die weerkaatsen op een nat wegdek. Nu veel nieuwe auto’s koplampen met LED verlichting hebben komt dit nog vaker voor. Op gevoel binnen de lijnen blijven rijden werkt, maar is niet ideaal. Wanneer je ook nog eens nachtblindheid hebt, ontstaan er al gauw vervelende situaties, maar ook met prima werkende ogen kan het een flinke uitdaging zijn om nog goed te kunnen zien. Dit hinderlijke licht is vrijwel altijd blauw licht. De gele glazen van de night vision bril verzachten dat licht en houden het tegen, waardoor je veel beter kunt zien en je ogen bovendien meer rust krijgen. Zo zie je beter en word je ook minder snel moe.

Bij slecht weer

Naast het vallen van de nacht zijn er nog enkele andere situaties die zorgen voor minder goed zicht. Bij flinke regenval, sneeuw of mist kan het lastig zijn om goed te kunnen zien vanuit de auto. Deze bril biedt dan opnieuw uitkomst. De gele glazen maken contouren beter zichtbaar en blokkeren vervelende schitteringen. Zo kun je altijd de weg op, ongeacht de omstandigheden!

Bij het sporten

Niet alleen in het verkeer worden de gele glazen van de bril veel ingezet. Bij bepaalde sporten kan de bril erg handig zijn. Een night vision bril is dus multifunctioneel. Je kunt hem opzetten op bijvoorbeeld de skipiste of tijdens je winterwandeling. De weerkaatsing van de zon in het witte landschap kan sneeuwblindheid veroorzaken, maar niet wanneer je de bril draagt. Hetzelfde geldt voor watersporten. De zon schijnt dan op het water en dat licht wordt weerkaatst. Daardoor zie je niet goed, zeker niet in de richting van de zon. Met deze bril heb je hier geen last meer van!

De voordelen op een rij

Nu je weet in welke situaties een nachtbril wordt gebruikt zetten we de voordelen nog eens kort voor je op een rijtje. Met een nachtbril krijg je:

  • Optimaal zicht
  • Een ontspannen gevoel
  • Minder vermoeide ogen
  • Verbeterde contouren en contrasten
  • Minder last van hinderlijke schitteringen
  • Beter zichtbare wegmarkeringen
  • Betere verkeersveiligheid

Wil je ook een goede night vision bril?

Nu je alle ins- en outs van de night vision bril kent begrijp je vast waarom we vinden dat iedere bestuurder er eentje in zijn of haar auto zou moeten hebben. Niet alleen vanwege het comfort, maar ook vanwege de extra veiligheid die deze bril met zich meebrengt. Zo vinden 40% van alle verkeersongelukken ’s nachts plaats, terwijl dan maar 10% van al het verkeer op de weg rijdt. Overweeg daarom dus eens om een nachtbril te gebruiken. Die kun je vinden in onze webshop. Heb je nog andere vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.