Gewoonlijk is het daglicht dat u ziet kleurloos. Dat licht bestaat eigenlijk uit precies dezelfde hoeveelheid van iedere kleur die het zichtbare lichtspectrum bevat, waardoor het er wit of kleurloos uitziet. Daaronder valt ook blauw licht, dat voornamelijk afkomstig is van de zon. Dit blauwe licht heeft een vrij korte golflengte en een hele hoge energie. Zo hoog zelfs dat het vlak naast het schadelijke maar onzichtbare UV licht zit op het kleurenspectrum.

Tegenwoordig zijn er allerlei extra bronnen van blauw licht die we in het dagelijks leven gebruiken. Dat zijn met name de LED-schermen van de computer, tablet en smartphones die we constant voor ons gezicht houden. In de regel komt er meer blauw licht in onze ogen wanneer we dichter op zo’n scherm zitten. De invloed van een iPhone is dus groter dan die van een televisiescherm. Wat betekent dat voor onze ogen?

Nadelen

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van blauw licht op ons lichaam. Al die beeldschermen zijn natuurlijk erg fijn en handig, maar we willen niet dat ze een gevaar vormen voor onze gezondheid. De volgende onderwerpen worden momenteel gezien als probleemgebieden die een relatie hebben met blauw licht. 

Oogvermoeidheid

Officieel noemt men oogvermoeidheid ook wel asthenopie. Dat is een verzamelterm voor een groepje symptomen en klachten die voortkomen uit langdurige inspanning van de ogen. Die langdurige inspanning komt logischerwijs vaak voor bij lezen of lang naar een beeldscherm kijken, maar ook wanneer u lang in de auto zit. De chauffeur krijgt dan last van vermoeide ogen omdat hij continu naar de weg voor zich moet kijken. Concreet uit zich dat in symptomen zoals rode en droge ogen, wazig zien, lichtgevoeligheid en hoofdpijn. Hoewel er nog andere symptomen zijn, komen deze het meeste voor.

Slechter slapen

Onze slaap is uitermate belangrijk voor onze gezondheid. We hebben die uurtjes onder de wol keihard nodig. Een belangrijke stof die ons slaperig maakt en zo helpt om ons ritme te beheersen is melatonine. Deze stof maakt ons lichaam aan in een reactie op de kleuren licht die we zien. Zo is er overdag meer blauw licht. Ons lichaam maakt ons in reactie daarop alert. We blijven dus wakker.  Wanneer vervolgens de avond valt neemt de hoeveelheid blauw licht af. Ons lichaam reageert daarop en we worden slaperig.

Vandaag de dag gebruiken we echter de hele dag door onze computers, smartphones en tablets. Dit betekent dat we altijd worden blootgesteld aan blauw licht, ook ’s avonds laat wanneer ons lichaam juist meer melatonine aan moet maken om lekker te kunnen slapen. Om die reden wordt slapeloosheid steeds vaker in verband gebracht met blauw licht.

Netvliesveroudering

De officiële benaming hiervoor is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Dit omvat een ingrijpende oogziekte waarbij de patiënt steeds minder kan zien. De macula zit achterin ons oog en wordt ook wel de gele vlek genoemd. Bij LMD gaat de kwaliteit daarvan hard achteruit, terwijl de macula juist een grote rol speelt in ons vermogen om te zien. Sterker nog, met de macula zien we het scherpst. Bij LMD gaat de kwaliteit van de macula langzaam achteruit.

De oorzaak is in sommige gevallen erfelijk. Het ontstaat in die gevallen vaak al op jonge leeftijd. De meeste gevallen hebben echter geen duidelijke oorzaak. Het vermoeden bestaat dat een overdaad aan blauw licht er voor zorgt dat LMD sneller en heviger optreedt. 

Voordelen van blauw licht

Wellicht denkt u nu dat u al het blauwe licht maar beter kunt vermijden. Dat is gelukkig niet helemaal waar. Blauw licht heeft namelijk ook een positieve invloed op onze gezondheid. Dat heeft te maken met de golflengtes waarop het licht zich bevindt. Dit wordt aangeduid met de afkorting nm, oftewel nanometer. Het blauwe licht dat zich tussen de 450 en 500nm bevindt draagt sterk bij aan bijvoorbeeld onze concentratie en geheugenfuncties. Het schadelijke licht bevindt zich tussen de 380 en 450nm en betreft het negatieve blauwe licht dat we tot dusver besproken hebben.

Wat kunt u nu het beste doen?

Blauw licht is dus niet per definitie goed of slecht, maar kan op verschillende manieren wel een grote invloed hebben op onze gezondheid. De volgende tips kunnen u helpen om er voor te zorgen dat u in ieder geval niet teveel aan blauw licht wordt blootgesteld. Lekker naar buiten gaan, ook in de winter, hoeft u om het blauwe licht in ieder geval niet te laten!

Rust nemen

Gun uw ogen af en toe even pauze. We knipperen van nature een stuk minder wanneer we lang naar een beeldscherm kijken, dus probeer daarop te letten. Uw ogen komen verder tot rust wanneer u regelmatig in de verte kijkt en in een goed verlichte ruimte van uw schermen gebruik maakt. Probeer tot slot een uurtje voor het slapengaan niet meer naar een scherm te kijken.

Apps en instellingen

Er zijn voor zowel Samsung als Apple apparaten verschillende apps beschikbaar die het schadelijke blauwe licht beperken of zelfs volledig wegnemen. Op veel computers is er in de instellingen ook de mogelijkheid om het beeld zodanig aan te passen dat er minder blauw licht in uw ogen schijnt. Dit kan helpen om het blauwe licht enigszins te beperken.

De beeldschermbril

Een beeldschermbril is voor veel mensen het ideale hulpmiddel om hun ogen extra rust te gunnen wanneer zij gedurende een lange tijd naar een beeldscherm kijken. Bijvoorbeeld tijdens het werken. De filter in het glas blokkeert dan de schadelijke korte golflengtes tussen 380 en 450nm. Heeft u ook weleens last van rode, waterige ogen of vermoeidheid wanneer u lang naar een scherm kijkt? Dan kan een beeldschermbril voor u een oplossing zijn.