Waarom is blauw licht hinderlijk voor je slaap?

dinsdag 4 september 2018

Slapeloosheid, slaapproblemen, onrustige slaap frequentie, herkenbaar? Deze slaapstoornissen komen vaker voor in de huidige gedigitaliseerde wereld. En de vraag? Het blauwe licht afkomstig van alle devices die ons dagelijkse leven beheersen, hoe hinderlijk is dit?

Waarom zijn beeldschermen slecht voor onze slaap en hoe kunnen we de gevolgen hiervan te verminderen , wij gaan je alles uitleggen!

lumière bleue sommeil

 

 

Het hormoon van de slaap: melatonine

 

Melatonine - wat is het? Dit is het hormoon dat ons biologisch ritme regelt. Het stelt ons lichaam in staat om te weten wanneer hij wakker is (dag) en wanneer het tijd is om te slapen (nacht). Door veelvuldige blootstelling aan blauw licht weet het lichaam niet meer of het dag of nacht is.

 

Melatonine onrustig door onze digitale schermen

Melatonine is het hormoon dat gevoelig is voor licht. Onder andere digitale schermen zorgen ervoor dat de aanmaak van Melatonine geremd wordt en ons lichaam dus denkt dat het dag is terwijl het eigenlijk al avond / nacht is.

Je raadt het dus al, het signaal wat onze hersenen krijgen, werkt averechts op de aanmaak van het slaaphormoon Melatonine

Uit een studie van het Amerikaanse Polytechnic Institute, Rensselaer (New York State) is gebleken dat het gebruik van digitale devices (Schermen, tablets, mobile) voor het naar bed gaan een rol kan spelen bij slaapstoornissen.

 

Bij een onderzoek onder studenten die tussen 11.00 pm en 01.00 am gebruik maakten van hun digitale devices werd een lage of zelfs “0” waarde van melatonine gemeten.

 

We nemen hiermee het risico de dag naar de nacht te verschuiven. Een Engelse studie heeft aangetoond dat ook onze kinderen inmiddels al gemiddeld 16 minuten slaap per dag verliezen door het gebruik van digitale devices.

 

Tips voor het verminderen van slaap aandoeningen, gerelateerd aan digitale  schermen:

 

·          Pas de lichtsterkte van het scherm aan / Nightshift

·          Houdt de schermen op redelijke afstand van de ogen

·          Het downloaden van een toepassing die een blauw licht filter aan uw scherm toevoegt

·          Geruime tijd voor het slapen gaan de digitale schermen uitzetten

·          En als laatste natuurlijk, gebruik onze Blueberryglasses om het hinderlijke Blauwe licht te filteren